Vad exakt står påsk för?

Jag ska jobba så sjukt mkt i påsk, tänker klämma in 35h jobb på fyra storhelgsdagar. Dag imorn och delad tur resten av dagarna.. Det är ju nästan dubbel lön vettu. Jag har ju resplaner att spara till. Gode Jesus gör så att det blir lugnt med gamlingarna, de som har familj/släkt kan väl hänga med dem och ha det bra och ev. skänka en tanke till din korsfästelse och uppståndelse, för det är väl därifrån påsken kommer, eller?
Vad betyder påsk som ord egentligen? Vad har det ordet med korsfästning och jesus zombie-tid att göra?
Ge mig svar genast! Älskar att kunna briljera för gamlingarna =D

Kommentarer
Postat av: mom

Påsk kommer från det arameiska ordet paska, som i sin tur har sitt ursprung i hebreiskans pasach. Pasach betyder “gå förbi” eller “skona” – jämför med svenskans passera.



Den som gick förbi och skonade var Gud.



Bakgrunden är att israeliterna hade blivit slavar i Egypten. Moses hade blivit utvald av Gud att leda israeliterna ur fångenskapen, men farao var helt emot den idén. För att övertyga farao lät Gud tio svåra plågor hemsöka Egypten – den sista var att alla förstfödda (både människor och djur) skulle dö.



För att israeliternas barn skulle skonas bestämde Gud att de skulle slakta ett lamm och måla blod på “båda dörrposterna och tvärbjälken” till ytterdörrarna . På så sätt kunde Gud veta vilka dörrar han skulle gå förbi.

Sen ledde Moses hem israeliterna via röda havet, som han delade på. Farao hade då ångrat sig och skickat en här efter dem, men Moses lät vattnet falla tillbaka när hans gäng passerat, så Faraos soldater drunknade (som när Frodo och Arwen blev jagade av the ringwraiths)

På vägen hem fick Moses även stentavlorna med 10 guds bud, jag har för mig att det tog rätt lång tid för dem att komma hem, och på vägen blev folk ganska ogudaktiga så Moses behövde lite divine help.



Men när de väl kom hem firades påsk varje år för att högtidlighålla att deras barn inte blev mördade. ungefär.

2012-04-05 @ 20:16:12
URL: http://byhola101.blogspot.com/
Postat av: mom

det festligaste med påsk är att påsksöndagen infaller på den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Hedniskt så det förslår.

2012-04-05 @ 20:20:21
URL: http://byhola101.blogspot.com/
Postat av: Sanna

Alla borde slå ett slag för det hedniska, iaf de delar som har med månen att göra, för den vackra saken påverkar ju verkligen livet här på jorden.

2012-04-05 @ 23:55:32
Postat av: mom

jag tycker också att det är roande att alla religiösa högtider (som av en händelse) sammanfaller med gamla hedniska festligheter. midsommar jul nyår påsk, allt det där firades säkert innan ens asarna hade uppfunnits (eller upptäckts)

2012-04-06 @ 12:04:01
URL: http://byhola101.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0